Saturday, 14 June 2014

DODOL LABU SARAWAK

Assalamualaikum, sihat semua?  Kali ini saya menunaikan janji yang saya buat sebelum ni, versi dodol labu yang kedua.  Kalau sebelumnya saya mencuba resepi dodol yang menggunakan tepung pulut, kali ini dodolnya menggunakan tepung gandum.  Sukatan bahan bahannya juga agak mudah untuk diikuti.  Berikut adalah sukatan bahan.

Dodol Labu Sarawak
sumber:alongRoz

1 biji labu berat lebih kurang 2 kg - kopek, rebus dan lecek
1 gelas tepung gandum
4 sudu makan tepung pulut
1/2 gelas gula apong
1/2 kg kelapa parut - ambil santan
gula secukup rasa

Satukan semua bahan diatas dan masak dengan api sederhana hingga pekat dan pecah minyak.  sejukkan sebelum di potong.


Memandangkan proses agak sama seperti proses memasak dodol sebelumnya, maka saya tak sertakan banyak gambar.  Apa apapun diharap ada yang sudi mencuba resepi dodol ni.  Wassalam

No comments:

Post a Comment