Saturday, 15 June 2013

HOT & SPICY FRIED CHICKEN KAK TON

Assalamualaikum semua.
Petang tadi aku ingat nak masak ayam pansuh, tapi Wani pulak nak ayam goreng.  Sebab kerajinan aku, aku tak jadi buat pansuh dan buat ayam goreng je.  Lupa lak aku, sori lah ye, seminggu aku tak buat apa2 kat blog ni, kan ape, bizi sesangat lah minggu ni.

Ni aku nak citer balik pasal tajuk n3 kali ni, aku nak lah kongsi resepi ayam goreng hot & spicy aku ni.  Maaflah ye, aku dah pujuk si Colonel Sanders tu, mintak resepi.....die tak bagi, jadiknye aku reka lah sendiri.  Tak yah nak beli bagai resepi die tu.....hihihi.  Ni je pun bahan2 nye yang aku gune....tak de benda secret2 ke penamenye, semua nye yang ade kat dapor je.......ehem ehem lainle kalau yang dapornye berasap kat kedai je, memang tak dele benda2 biasa ni, ye tak?
Ni ha bahannye ko nak buat tepung untuk gaul ayam tu.  Aku bagi anggaran untuk lima ketul kepak ayam saiz XL.
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 sudu teh serbuk cili, ala yang dalam paket tu, jual kilo pon ada
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh lada sulah
sedikit serbuk kari takyah banyak sangat, saje je nak buat ganti rempah ratus colonel sanders yang tak terkira tu
1/2 sudu teh baking powder
garam ngan serbuk perasa secukup rasa.  Ni yang eloknya korang goreng sendiri ayam ni, boleh kontrol garam ngan die punye serbuk perasa.
Eh eh aku lupe lak nak gi tau, boh campuran tepung tadi tu dalam container tau, lepas tu tutup.....hihihi jangan tanya dulu kenape, bace seterusnye..... K dah masukkan semua tadi tu, tutup lepas tu goncanglah macam buat nescafe shake.....kan ape nak kasi semua bahan tu bercampor je.......oi jangan marah aku dulu, ade lagi sebab kenapa aku soh buat dalam container nih.   Seterusnya......
Ayam tu basuh bersih2....ha ni lagi satu kenape lebih elok goreng sendiri ayam ni, ko boleh pilih ayam segar.... lepas cuci bersih letak dlam bekas dan soh air die tos.
Ko ambik seketul kepak ayam tu, masuk dalam bekas tepung dan tutp, lepas tu shake shake shake, letak dalam pinggan, cam gambar kat bawah ni
Oooopppp jangan goreng dulu, buat habis dulu semua kepak ayam tadi tu.  Dah tu letak tepi dulu dalam 15 min-30min.  Waktu tu korang gi lah masak nasik ke, masak sayor ke...tak pon korang main dulu 2-3 round candy crush saga......hahaha
Ni rupe ayam tu lepas beberapa minit....kalo 15-30minit semua tepung tu dah melekat elok kat ayam.....dah nampak macam kulit ayam tu.  Dah boleh goreng?  Tak lagi.....banyak songeh jugak kak ton punye resepi kali ni,  sebenarnye tak pon.
Kite shake shake shake die lagi sekali dalam tepung, sebelum tu panaskan minyak dulu.  Jangan nanti ayam ko gi berendam kat minyak yang suam.....kite deep fried die.....kalo dah namenye deep fried, ayam tu kene berendam lah ye!
Tu dia....jangan berenti bace takat ni je, teruskan ade lagi tip2 nak dapatkan rase yang hampir macam hot and spicy kfc ni......
Deep fried ni nak kene minyak betol2 panas, barulah luar die garing tapi dalam dia moist and tender....hihihi.
Lagi satu, aku selalu je rase yang kaedah ni membazir minyak masak, so korang ade 2 cara untuk elakkan gune banyak sangat minyak masak.
1.  Guna periok yang cukup2 boleh muat seketul kepak ayam tadi tu,
2.  Potong je kepak ayam tu 2 part, takle kene rendam guna sekuali minyak masak
Lagi satu, kalo buat deep fried ni, jangan letak ayam tu banyak2 kat dalam periok tu, nanti suhu die turun dan tepung korang tak rangup.  Camne korang nak tau, ok ketulan pertama ko letak ayam tu tengok die punye buih naik cantik je, bukan putih je macam ombak kat laut....so ko letak ketulan seterusnye mesti kene buih cam tu juga...macam gambar kat atas tu.

Dah masak dah.  Kenape tepung die tak menepek kat ayam macam KFC.....ala senang je tu, korang gi lah ambik telur seiji dua, pukul sikit.  Sebelum ko pegi shake shake shake ayam tu kali kedua, celop dlm telur lepas tu jgn gi shake shake shake....letak ayam dalam bekas, kambuskan dengan tepung berkali-kali.  Aku tak berapa suka letak telur sebab die serap minyak....lagi satu kebaikan korang goreng sendiri.
Tepung yang aku buat ni tak berape nak hot, sebab nanti budak comel ni tak leh makan.  Kalau korang nak hot and really spicy, korng tambahlah serbuk cili dan serbuk lada tu.  Tak pon korang letak je cili api cincing dalam tepung tu....hihihi.  Tengokle die punye stail makan, die makan isi dulu dan lepas tu baru makan tepung tu.

Ni je laok malam ni, ikan kene ade sebab aku ayam tak berape nak selera.  Oh ya, pasal minyak lepas goreng ayam tadi tu, bile dah sejuk tapiskan.  Keledak dalam minyak tu boleh buat brown gravy to makan dengan mashed potato, tak pon buat sos  black pepper chicken chop.....lain kalilah aku ceriter....

No comments:

Post a Comment