Tuesday, 28 May 2013

BILA WANI NAK TIDO DALAM BILIK MAK

This is the song Wani sang for me about an hour ago, before she made a request
And the request
MAK BOLEH WANI TIDO DALAM BILIK MAK?

and trust me
today is not my birthday
love you too Wani

Monday, 27 May 2013

RAKYAT DIDAHULUKAN

Itulah slogan yang sering diutarakan, setiap kali membincangkan servis yang diberikan kepada masyarakat umum.  Setiap kali itu juga, kami terpaksa menelan keluh kesah dan rasa terkilan dalam-dalam.  Terpaksa mencuba sedaya yang mampu untuk meneruskan tugasan harian seperti biasa, walaupun ianya sukar dan kami juga terpaksa tersenyum dan mengiakan setiap apa yang berlaku.

Saturday, 25 May 2013

THE MOMENTS

Lebih kurang pukul 4.15pm, rombongan pengantin lelaki tiba.  Suasana cukup meriah.  Dengan keindahan warna warni hantaran dan jejaka berbaju putih melontarkan senyum yang tak keruan.  Majlis ijab kabul akan berlansung sebentar lagi.
Biarpun wajah nampak berseri, namun terpancar gundah dihati.  Singgahsana indah megah berdiri.  Sang putera menunggu puteri.
Hadir sang puteri duduk disisi.  Semakin gundah hati menjadi.  Jari digenggam erat tok kadi.  Henjutan bersahut akad berjawab.  Saksi tersenyum, setuju mengiakan.  Kini bergelar suami isteri.














30 MINIT SEBELUM MAJLIS AKAD NIKAH

Tiada kata seindah bahasa, namun gambar merungkai segala rahsia








Friday, 24 May 2013

REWANG

Sabtu dan Ahad ni ada kenduri kat rumah adik ipar kat kampung.  Kat sini suasana rewang masih hebat tak macam kat bandar. Nak tengok, ni sebahagian yang aku sempat ambik.

Budak2 happy gilerr berkerumun tengok orang sembelih kambing.

Thursday, 23 May 2013

FINDINGS OF MY EXPLORATION TODAY

As usual, bila aku duduk   menghadap skrin tak kisahlah laptopke, tabletke, hpke.....aku akan bukak apa korang?  Twitter, fb dan blog.  Dan kalau bukak blog aku wajib baca new post bloglist aku.  Hari ni yang ada new post ialah blog Si Traveller Comel (http://www.thebigsmallboy.com), JEJAKTREND (http://www.jejaktrend.com/), benashaari (http://www.benashaari.com/) dan Pakdi (http://www.pakdi.net/).  Eh kejap-kejap aku jenguk blog Mazidul jap ada yang sensasi kot hari ni (http://www.mazidulakmal.com/).

AURA PUTIH GITU!

Cuba korang cakap kat aku, dalam dunia ni prempuan mane yang tak nak cantik?  Ada, ada? Kalau ada ko bagitau sekarang jugak......aku memang 100% tak caya.  Prempuan ni kalo pasal nak cantik macam2 dorang sanggup buat, dari yang sempoi sampai ke yang complicated semuanya nak cuba.  Tapi yang obses tu yang buat berlebihan sampai membahayakan sendiri.

Wednesday, 22 May 2013

PAY DAY AHAKS!

Salam semua, dah makan? hihihi aku stay kat klinik lagi ni, kena buat "flexi hours". Maknanya aku kena cover duty during lunch hour aka 1-2pm.  Klinik kesihatan ok!  Rata2 masyarakat thu kalau poliklinik lunch hour ada break but not ours.  The operation continue from 8am to 9pm.

MY GEMS

Selamat pagi semua! Assalamualaikum.
Sorilah, malam tadi aku terbongkang tido dan tak sempat nak coret-coret Kak Ton.  Tak sihatlah katakan.  Sedar-sedar sebab kucing aku nak muntah sebab hairball die, aku tengok dah kol 5 pagi.  Edy man sori ye akak tak mengomel malam tadi (aku tau edy man akan tgk site ni, die yg bagitau tiap malam akan jengok!)

Tuesday, 21 May 2013

BLOGGER 4 DIGIT- KENAPA AKU NAK PENDAPATAN TINGGI DENGAN BLOG

Awal pagi aku dah jengok fb, twitter dan tak lupa blog  kesayangan , tempat dimana aku nak meluahkan segala apa tanpa pengaruh sapa2....hahaha sensasi sangat ke cerita hidup aku?  Blog Ben Ashaari adalah salah satu blog dalam blog list aku.  Selalunya bila aku jengok blog aku, first thing aku akan tengok blog list untuk baca entry terbaru dorang.  Bila tengok je entry Blogger 4 Digit dalam n3 terbaru Ben, aku pon bukaklah.

REZEKI DAN KEKAYAAN

Maaflah, malam ni aku penat sangat!  Tak sempat nak share cerita ngan korang.  Ni pon aku tengah melayan mata, tapi takutlah korang gi intai2 blog aku, tapi frust sebab tak de new post (hahaha mode perasan gila), aku gagahkan jugak jari2 comel aku ni menaip (lagi sekali perasan, jangan menyampah yer).  Tulah bak kata orang2 kesihatan, mental yang sihat akan menjamin kesihatan fizikal (betul ke apa aku cakap ni?)

Monday, 20 May 2013

KEBAHAGIAAN ITU APABILA MEREKA BAHAGIA

Adoi, penatnye.....Aku tak taulah kenapeye, kalau hari Isnin kerja melambak-lambak.  Kalau tak tahan boleh pitam dibuatnya.  Takpa, sekarang ni tgh melepaskan penat lelah kat bilik, bolehlah korang ikut aku membebel.  Aku tak cakap dengar tau, sebab korang tak dengar pon cuma aku soh korang follow jerrrr......hahaha (aku tulis je ketawa cam tu, tapi aku jarang terbahak bahak).

Saturday, 18 May 2013

LAKSA SARAWAK SEMPOI KAK TON

Hari ni fikir2  nak buat apa untuk breakfast.  Bukak cabinet dapor ada sebungkus mi hoon, bukak
drawer ada paste laksa sarawak.  Ok, kita buat laksa sarawak jelah untuk breakfast hari ni.  Nanti aku bagitau si Ery, sebab hari tu dia sibuk tanya aku camne nak buat laksa sarawak ni sebab dia ada beli pastenya......Tak susah pon Ery.....yang penting ada mee hoon ngan pastenya...Yang lain tu semua bahan2 basic yang selalu ada kat dalam fridge atau dapor kita.

Kakton ada

Friday, 17 May 2013

KAK TON BALIK NAIK BAS!

Masa aku bersekolah di darjah dua dulu, sekolah SRB St Mary, tempatnya tak jauh dari tempat keja aku sekarang.  Pergi balik memang naik bas.  Arwah Atok yang akan hantar dan jemput aku.  Beg semua arwah atok yang bawak.  Arwah atok aku ni sangat peramah orangnya.  Dialah kamus bahasa Melayu Sarawak aku selama ni.  Banyak bahasa Melayu Sarawak yang generasi sekarang tak tau sperti :

WE WERE MEANT FOR EACH OTHER

Ok topik tu tak menggambarkan yang n3 kali ni tentang cintan cintun ok!  Tapi topik tu memang berbaur cintan cinton kan.  Tak tak tak aku tak reti nak tulis n3 atau artikel cintan cinton ni, sebab aku lebih suka bercintan cintun dari menulis tentangnye......hahah serabut ke korang baca ni semua......tak pa kita pergi ke cerita sebenarnya.

Thursday, 16 May 2013

MUMMIA BUDU ERY

MINGGU  LEPAS

Ery   :  Kak jom makan.  Ery ada bawak budu dengan sop ayam.
Kak Ton  :  Sedapnye Ery

Duduk makan dengan Ery dan Ain

Ain :  Kalau makan budu macam Kak Ton sebotol pun tak  cukup.
Kak Ton : Sedap apa budu kuah dengan nasik.
Ery :  Tak pa kak, esok Ery bawak budu kasi akak.

MAK STRESS NI NYAH!

Aku rasalah kan sejak bilik kita orang under renovation ni, baru aku perasan banyak benda yang berlaku kat luarn di ruang menunggu klinik yang kita orang tak nampak.  Hahahaha aku geli ati pon ada, Syukur pon ada.  Yelah, sejak bilik 9 under renovation, kami pindah kat bilik lain.  Tempat yang kami menumpang ni open sikit dari bilik 9.  Kalau kat bilik 9, masuk je kat dalam dah tak tau apa yang berlaku kat area di consultation room.  Bilik sekarang ni pulak memang kat area consultation je.  Ooooo memang agak terhad aktiviiti disini, sebab ruangnya kecil dan tak berapa nak privasi.

Wednesday, 15 May 2013

MELEPAS GIAN

Aku ingat hari ni tak de n3 nak tulis.  Satu barang pon tak de yang menarik nak criter hari ni.  Eh ada kot.  Pagi tadi sebelom masuk keja, aku g coldstorage berhampiran nak beli ayam.  Korang biasa tak tengok ayam2   kat coldstorage tu.  Ada yang sekor2 , ada jugak yang die dah siap2 potong bahagian2 nya.  Macam ko boleh pilih ko nak part mana, dadake, wingke, pehake dan macam2 lagi.

Tuesday, 14 May 2013

I'VE MADE THE RIGHT CHOICE

Sukar untuk menggambarkan tentang hubungan kami di tempat kerja,  Sebagai sebuah klinik yang kecil dan besar, kehidupan kami disini memang banyak pancarobanya.  Apalagi direct servis.  Aku tak nafikan ianya adalah tugas yang sangat mencabar.

Berpengalaman bekerja di suasana hospital selama 15 tahun dan kemudian berpindah ke bahagian public health amat berbeza.  Disini aku rasakan suasana kerja yang lebih kepada kekeluargaan.  Ini pendapat peribadi aku.  Aku dah berada disini selama hampir 4 tahun.  

Monday, 13 May 2013

HADIAH NURSES DAY UNTUK AKU HIHIHI

13.5.2013 Klinik bersepah sebab under renovation.  Tak selesa betol.  Kesian tengok patient yang juga operasi harian kami tergendala.

Sunday, 12 May 2013

ALL ABOUT MATTHEW

Sapa Matthew ni?  Kenapa tetiba je nak crita pasal Matthew.  Hihihi petang tadi Matthew datang tolong kita orang kat stall, bila tengokkan perangai, gaya bahasa dia dan kemesraan dia kekadang aku terlupa yang dia ni anak Cina.

Matthew ni kawan anak aku.  Sebaya dengan AbangLong.  Selalu datang kerumah, lepak2.  Sesuai ke guna word selalu, sebab most of his free time dia ada je tercongok kat rumah aku.  Masa aku tengah tulis N3 ni (7.53pm 12/5/2013) Matthew ada kat depan tu tengok tv dengan angah, sebab aku bagitau Matthew petang tadi mlm ni angah nak kena siapkan tempahan untuk pagi esok.  Aku janji nak masak, dan makan ramai2.

TERIMAKASIH

Baby merengek awal pagi tadi ajak aku pergi Serikin......aku rasa nak naik angin sebab dah seminggu dia pujuk aku pergi Serikin. Bukannya dia tak tau aku memang tak suka pergi Serikin sebabnya aku rasa tak berbaloi nak pergi jauh2 macam tu kalau hanya nak beli sehelai dua baju atau seluar.  Lagipun bila ditanya kenapa nak pergi kesana, jawapan Baby saja2 nak pergi jalan2.


Dah lah pagi ni ada kenduri yang aku dijemput.  Dengan muka masam aku bagitau Hubby, Baby masam muka sebab aku tak nak layan permitaan dia nak pergi Serikin.... aku berprasangka bahawa Baby mesti ada cakap2 something dengan kawan dia tu lah sebab ia2 sangat nak pergi Serikin tu.  Ayahnya ke depan, dan lepas beberapa ketika kedapor semula dan cakap kat aku "Awak je lah yang pergi kenduri, saya temankan Baby pergi Serikin, saya rasa mesti dia nak beli sesuatu untuk hadiah Hari Guru".  Aku tau Baby memang rapat dengan guru kelas dia Cikgu Zaharah.  Tahun lepas aku hadiahkan sebiji Tupperware beserta dengan biskut raya, sebab aku tau Baby sayang sangat kat cikgu dia sorang ni.

Saturday, 11 May 2013

JADI ANAK YANG BAIK SETIAP HARI!

Bukak je radio.....SELAMAT HARI IBU.
Lawat Blog.......SELAMAT HARI IBU
Jenguk FB.................SELAMAT HARI IBU
Twitter...............SELAMAT HARI IBU

PEMBERITAHUAN

Ingat lagi tak N3 aku yang lepas pasal panggang buntut ayam, sini.   Korang perasan tak apa yang aku tak mention, tulah asyik je aku membebel sampai aku lupa nak bagi tau opersasi time stall si angah.  Tulah korang pun tak tanya!

Kalau korang nak gi stall angah tak yah lah susah2 nak gi pagi, memang tak de punya.  Angah memang jenis liat nak bangun pagi.  Operational hours dia ialah dari pukul 2.30pm sampai 6.30pm........Tak soh dia lanjutkan ke malam, bagi masa untuk dia panggangkan untuk tempahan pagi.  Macam malam Jumaat yang lepas dia kena siapkan panggang sampai kol 3 pagi.....aku dah berdengkur dah time ni....mimpi? kalo mimpi aku selalunya tak ingat apa yang aku mimpi.

HAPPY BDAY SOFIA AND AZLI

Balik kampung hari ni.  Terima kol 2-3 hari yang lepas, bday Sofia (anak buah).  Hari ni genap 2 taun umur die.  Tapi yang tak syoknya, Sofia tak nak tengok muke aku, takut sebab minggu lepas aku ambik darah dia (blood investigation).  Kekadang aku memang tak seronok nak ambik darah patient kanak2 ni, kesian beb.  Tengokkan muka dorang yang cute mengalahkan para artist parody gwinomi, lagi buat tak sampai hati nak ambik darah.  SOFIA HAPPY BDAY

Friday, 10 May 2013

KEPAK AYAM PANGGANG! TONGKENG AYAM PANGGANG! MARI! MARI! MARI! GERENTI UUMMMPPHH

Hahaha aku tak tau nak tulis buntut ayam ke tongkeng ayam?  Korang suka tak makan part ayam yang satu ni.  Oklah bagi dia bunyik komersial sikit BBQ bishops nose.....hahaha.

Ini projek terbaru Angah, dah lebih kurang seminggu dah.  Permintaan? Memang diluar jangkaaan.  Sampai Angah kemalangan nak memenuhi permintaan pelanggan.

FOODSTAGRAMMING?

Aku agak korang dah tau dah ape kebendenya FOODSTAGRAMMING kan!  Baru kejap tadi aku baca dalam blog Ben Ashari, bila buka fb aku tengok ada yang kongsikan pasal artikel suratkhabar pasal bende ni jugak.

ADA UDANG DI SEBALIK MI MAGGI!

Hello semua, pada yang kerja office hour tu, senyum panjang meleret sebab hari ni Jumaat.  Kenapa? Esok dan lusa off day.  Yea yea seronok.  Bukan maksudnya keja tu membebankan, cuma off  day kita boleh kurangkan stress dan jadi lebih produktif, Insy Allah.  Alamak bunyik pakar motivasi dah ke?

Wednesday, 8 May 2013

UMUR DAH TTTUUUUUTTT PERANGAI MACAM BEBUDAK

Salam semua,  korang tengah buat apa tu?  Aku.....tengah overload idea ni.  Jap aku nak muntahkan, kalau idak nanti aku mual, loya dan pengsan.....hahaha over ke?

Hari tu adik aku tag aku satu gambar kat fb, ni gambar dia:

BOLEH BAH KALAU KAU



Hari ni genap 1 bulan 6 hari aku bukak lembaran blog 'Alongeton kat sini', hihihi baru sangat-sangat.  Kalau rebung aku agak tinggi mane je agaknya, baru mula nak jadi buluh kot.  Tak nak lah kira masa aku mula-mula sekali jinak dengan blogging ni 2 taun yang lalu menerusi 'Sarawak and me'http://alongeton.blogspot.com .  Sayangnye aku tak boleh nak access lagi blog tu selepas aku rehatkan

Tuesday, 7 May 2013

SURAT MENYURAT?

PERSONALITY

Assalamualaikum, hihihi Selamat pagi (by the time korang baca n3 ni dah tghari kot).  Pagi ni sejuk je, hujan renyai2 subuh tadi.

Korang pernah dengar tak atau pun korang sendiri pernah cakap, perempuan ni kalau pasal bag atau handbag memang complicated.  Yalah kalo nak gi shoppin handbag nye lain, kalau nak pergi dinner lain handbagnya (korang cam tu jugak ka?). So dah namanya perempuan akupun macam tu, jugak bag2 aku
mewakili job description aku.............tandatanya.

Sunday, 5 May 2013

BACK TO REALITY

Monday, 6.5.2013.  Tak de sejarah baru yang diukir.....(dah sedia nak baca bebelan aku untuk hari ni tak?).  Hari ni  macam hari sebelumnya, 8-5pm, but still the hottest issue is result of PRU 13.  Pagi2 lagi ada yang mengisi bual maya aku dengan post dari fb yang agak menyuramkan pagi.  Aku tak nak lagi saratkan kepala hotak aku dengan benda ni.  Tanda sejarah kat jari pun dah semakin pudar.

HJ UMAR CAFE

Otw nak gi mengundi, aku berenti bekfes kat sini (Kol 11am dah, boleh g ckp bekfes, kalau McD dah tukar menu lunch dah).  Hahahaha kalau adik2 aku baca n3 ni mmg die orang buat muke blurr tak sudah sebab tpt aku kena mengundi dan cafe ni jlnnye opposite, tak de nye otw pon. Sengaja je nak carik jalan nak buat U route (bkn U turn, sebb U turn dekat je).  Sebabnya aku mengundi di SMK Semerah Padi, Semariang kat kawasan Petra Jaya dan cafe ni kat Waterfront.

Ni adalah cafe fav ayah aku ngan anak sedara aku Aqil Irfan.  Pernah ayah gi KL dan bawak mi jawa ngan mi kolok dari cafe ni untuk cucu kesayangan die.  Kalo Aqil Irfan, sure tak angkat kepala pekena mi jawa kat sini peergh!

Saturday, 4 May 2013

HARI X YANG THRILL

What I had for breakfast this morning?


NAK JADI NOBITA KE DORAEMON

Sambil tunggu ikan tenggiri beku aku tu defrosting,( hahaha alasan yang paling munasabah bila hubby tengok ade benda yang aku tak siapkan) aku pon duduklah depan tv.  Wani ngan Baby pon ikot aku duduk depan tv.  Oit cerita Doraemon la.  (korang tengok jgak ptg tadi?).  Baby kata ni imbauan zaman kanak2...wah dah remaja lah die! Yalah kan dah 15 taun.  Sambil gelak2 Baby cakap betullah kan masa mula tengok cerita ni mmg masih bebudak, ni pun dah ulangan berapa kali.

Friday, 3 May 2013

KAK TON!

Hhhmmmmmm cam ne nak mula yek!  (Syu, aku guna ko punye tagline yek, k hihihi).  Banyak yang jumble up dlm mind aku ni, tapi aku nak mula dari mane.....korang ckplah....takpa2 aku cop sekejap nak carik idea camne nak mula.....

K, settled.  Hari ni lepas seminggu aku cuti jaga Wani, aku back to work.  Hubby as usual weekend is his off day (hush jealousnye).  Bangun bangun anta I keja jap!  Kalo korang hubby aku korang bengang tak?  Lps mandi aku tengok hubby tengok luar tingkap balik, macam kosong je.  Marake cik abang?  Aku buat muka poyo, post him a question "Yang, tengok ape tu"  ala korang jgn lah cebik bibir buat muke macam tu, dah memang aku address hubby aku camtu.

REALITI ATAU FANTASI


Pernah dengar tak tajuk lagu tu. Sedap tau lagu nye, tak ingat pulak siapa ya yang nyanyi....hhhmmmm tapi yang pasti kumpulan rock 80an.  Aku suka senikata lagunya......aku sering dibatasi, realiti dan fantasi......so maknanya antara realiti dan fantasi tu tak leh dok sama2. Mesti ada batas pemisah.

Sori lah, beberapa n3 yg lepas cuba nak bahasakan diri sebagai along, tapi rasa tak ngam lah. Mcm cakap dgn mak ngan ayah je.

Thursday, 2 May 2013

KENAPA BLOGGING

Sharing is caring, tapi bunyinya skema sangat kan.  Infact that's fact.  Along sebenarnya pernah jugak terfikir ada masa ke nak handle semua benda, ialah emak kepada 4 orang anak, isteri kepada seorang suami (hahaha gila ada byk suami), anak kepada sepasang ibubapa dan 2 orang mak mertua (don't ask hihihi), jururawat kepada pesakitnya dan bla,bla,bla.  Kalau dah sibuk sangat kenapa gatal2 nak blogging? Haaaaa nak tau?

ITINERY KUCHING-SABAH-KUCHING

Assalamualaikum,
Apa kabar semua. Sesapa yang rasa dah bengang sangat asyik tengok berita pasal PRU 13, meh jengok blog aku.  Aku sikit pon tak cerita pasal PRU 13 atau parti.  Boleh releasekan sikit ketegangan korang tu. Jom kita criterpasal duit nak?

Kwang kwang kwang saje je buat opening rilek2 gitu, sbbnya aku rasa bersalah. Aku janji nak bagitau breakdown cost g Sabah aritu, tapi asyik tangguh je.  K, as promised ni lah dia.

BUBUR AYAM McWANI.....

Assalamualaikum,
Semua yang dah baca n3 along yang lepas, mesti dah sedia maklum tentang keadaan Wani.  Sejak mula berselera ni, hanya satu yang Wani demand selalu, ni yang kat bawah ni.

Bayangkan lah, di Kuching ni ada 3 je restoran McDonalds. Satu yang paling dekat dengan rumah along ambik masa 15minit, tu pon kalau jalan tak jem.  Bayangkan kalau Wani nak bubur tu untuk sarapan, lunch dan dinner.  Along dah kena beli 3 mangkuk bubur, dan kalau take-away, mana boleh beli untuk Wani sorang je.  Abang2 yang tak demam pon tumpang sekaki.  Tu belum masuk lagi masa dan minyak keta.........Along berkemas nak keluar 10 minit (sungguh along tak ambik masa nak berkemas sebab along tak reti colek make-up), on the road katalah tak peak hours dah 15 minit (pergi balik dah 30minit), cari parking campur tolak 15minit, tunggu order 10minit (nasiblah kalo tak ramai customer, tapi mana pernah McDonalds tak ramai customer).  Ha, korang kira dah berapa masa along guna.  Minyak keta satu hal, bukannya sebab nak jimat sangat2, cuba nak kurangkan subsidi kerajaan (tak elok asyik2 terima sedekah tau).

Wednesday, 1 May 2013

MAK I'M PRETTY SURE SHE'S HILDA.......WINK!

Sorry boss, another day of EL (emergency leave). Wani masih lagi tak brapa sihat.  Walaupun dah mula berselera dan suhu dah turun sikit, tapi tak sampai hati nak tinggalkan dia.

Pagi tadi ada temujanji lagi ke klinik, review blood test.  Platelets count improving, result more of viral infection.  Baby pon tak brapa sihat, ikut jugak sekali ke klinik.  Habis je klinik session, tanya Wani nak mkn apa2 tak?  "McDonalds!".

MASAK LEMAK CILI API IKAN TENGGIRI BERTEMPE

1..5.013 cuti umum sempena Hari Pekerja.  Kebiasaannya kalau cuti umum ataupun cuti hujung minggu, along sekeluarga akan melepak rumah makayah.  Kalau tak pon akan pergi jalan2.  Tapi harini macam jugak hujung minggu sebelum ni, kami sekeluarga tak buat aktiviti luar sebab Wani tak sihat.