Saturday 18 May 2013

LAKSA SARAWAK SEMPOI KAK TON

Hari ni fikir2  nak buat apa untuk breakfast.  Bukak cabinet dapor ada sebungkus mi hoon, bukak
drawer ada paste laksa sarawak.  Ok, kita buat laksa sarawak jelah untuk breakfast hari ni.  Nanti aku bagitau si Ery, sebab hari tu dia sibuk tanya aku camne nak buat laksa sarawak ni sebab dia ada beli pastenya......Tak susah pon Ery.....yang penting ada mee hoon ngan pastenya...Yang lain tu semua bahan2 basic yang selalu ada kat dalam fridge atau dapor kita.

Kakton ada
semua bahan basic ni:

Ni lah bahan asasnya, mi hoon, paste laksa, kiub ayam dan telur

Serbuk santan kalau guna santan kelapa perah sedap lagi
Mula2 sekali kita rebus dulu paste dengan air.  Aku guna 1litre air untuk 1 bungkus kecik paste, kalau tak silap 250gm  (dah terbuang bungkusnya tadi)
Nilah rupanya paste laksa tu


Bila dah mendidih masukkan serbuk santan tadi tu yang dah di bancuh dengan sikit air, jangan terus masukkan serbuk santan tu tau, nanti berketul (hahahaha korang jangan fikir alah tu pon nak bagitau, orang taulah.....sebab da yang lurus bendul ko cakap masukkan serbuk santan terus je masukkkan dalam periuk tu).
Kuah yang dah siap

Waktu korang tunggu kuah tu mendidih, bolehlah rendamkan mi hoon kasi dia lembut sebelum direbus.
Kuahnya tadi bila dah mendidih, korag tapislah dan rasakan.  letak garam kalau tak cukup masin, pendek kata secukup rasalah ya.
Nak buat apa dengan telur tiga biji tu?  Telur tu letakkan dalam satu bekas, boh garam sikit dan pukul supaya merah dan putihnya campur, goreng nipis-nipis.......aka buat telur dadar le yang senipis kertas hehehe.  Ko jangan ketawakan akak, ada orang yang tak reti buat telur dadar nipis macam kertas.


Dah siap ke laksa tu........Belum lagi.  Ko nak makan kuah ngan telur dadar je ke......celur dulu mi hoon tu.  Dah g cepat didihkah air kat dapur, lepas tu celur mi yang ko soh berendam tadi tu.  Kalau nak hidangkan untuk tetamu, lepas celur dengan air panas, celup sekejap dalam air sejuk supaya mi hoon tu tak melekat.  Kalau buat makan sendiri tak kesahlah.....hihihi.  Ha dah jangan lama2 sangat celur mi tu....angkat cepat.

Ha dah siap dah.  Untuk garnishing dia bolehlah letak bawang goreng, daun sup/ketumbar dan limau.
Jap jap belum cukup enak,  ha tu dia, patutnya ada belacan dengan cili yang dijadikan sambal buat tambah rasa....kalau korang malas macam aku, ambik je cili api masukkan dalam laksa korang.  Kalau rajin buat ni:

Cili merah 2-3 biji/ boleh tambah cili api kalau korang lidah tebal macam akak
Belacan besar ibu jari
2-3 ulas bawang putih
tumiskan dlam sedikit minyak.






No comments:

Post a Comment