Monday, 29 April 2013

SABAH HARI KE 4 - PERGI PULAU

Assalamualaikum,
Macam yang aku cakap n3 lepas, hari ini kami nak pergi pulau.   Pagi-pagi lagi dah kluar dari bilik hotel.  Apa-apapun perut yang keroncong ni nak kena isi dulu.  Bayak kedai kopi kat sekeliling ni, tapi nak cuba makan kat pasar besar Kota Kinabalu.  Dari hotel kami jalan kaki je lebih kurang 10 minit ke sana.  Banyak lagi kedai yang tak buka pukul 7.30 pagi ni, tapi seronok jugak jalan2 time cenggini, mcm dah kol 9am je.

SAMB...SABAH DAY 3

Kita sambung balik, part g Tanjung Aru tadi.  Lepas makan2 Wani sibuk nak mandi laut.  Tapi masa tak cukup nak layan kemahuan dia, sebab nak ambik pakaian kat laundry lagi kol 5pm...Yalah sapa yang nak volunteer basuh baju, jadi kitaorang hirer lah laundry lady....aka laundry service.  Kat sini laundry dia rm3.50/kg.  Lepas tu kami pergi jalan2 kat sini.......

SABAH DAY 3

Hi, dah lebih seminggu tak update.  Ada bahan sebenarnya tapi masa tak mengizinkan.  Okay ke tak kalau aku nak sambung n3 Sabah trip ni? Macamanepun mesti continue, sebab dah janjikan?

Hari ke 3, kita org plan ke Lok Kawi Wildlife.  Walaupun anak2 dah pernah beberapa kali ke zoo, saje je nak kesini dah alang2 bercuti.  Basically, dalam die sama je macam Zoo Negara, Zoo Taiping dan Zoo Melaka.  Tapi aku tak sure pulak kalau dia orang ada night safari.  Fee masuk, murah je kalo tak silk sila rm5 untuk dewasa dan rm3 untuk di bawah 17 tahun.

Sunday, 28 April 2013

ASAM PEDAS IKAN PARI

Minggu ni tak da aktiviti kat luar, sebab Wani tak sihat.  Semalam pergi pasar basah sekejap, ingat tak keluar nak masak kat rumah jelah.  Okeh, rasanya nak masak asam pedas ikan pari jelah.  Jom aku kongsi resepi, nak tak.

Sunday, 21 April 2013

KD PERAK

Salam semua, hari ni lepas heavy breakfast, hubby ajak jalan2.  Dalam keta, Baby asyik je tanya, nak g mane ayah.  Maz pon ingat nak tanya solan yang sama, tapi seab selalu je jwb Baby sebelum ni bila die tanya soalan yang same dengan "Baby dudok diam2, ikut je."  so aku pon ego tak nak tanye.  Ok, kenape Baby tanya, sebab Hubby guna laluan opposite ke bandar.  "Ayah nak bawak Wani tengok kapal perang."  Tau dah, nak g Pelabuhan Tan Sri Sim Kheng Hong, Lembaga Pelabuhan Kuching, Pending.

Kedatangan setiap pelawat disambut oleh seorang anggota tentera laut yang akan membawa dan memberi penerangan dibahagia-bahagian tertentu kapal.  Menurut pegawai yang menyambut kedatangan kami, KD Perak berpengkalan di Kota Kinabalu.  Berada di Lahad Datu untuk ops Daulat.


Hubby memang banyak betol soalannya kepada pegawai-pegawai tentera laut di setiap bahagian kapal.




Tengoklah gambar-gambar kita orang masa kat atas kapal ni.  Bye. Jumpa lagi.

guna




Saturday, 20 April 2013

Sabah day 2

Sebelum mula nak mintak maaf banyak-banyak sebab Maz buat janji tapi belom ditepati (musim berkempen skarang ni).  Ini sebab janji nak criter kat semua pasal budget trip to Sabah ari tu.  Sembab betol, bile nak tulis pasal holiday tu mesti macam idea rasa terbantut jer........nape yek? (ada sorang member tu suka cakap macam tu, ada yek, yek  kat ujung).  hihihi.....


Hari kedua awal pagi dah bangun dengar Abang Long mumbling ("eeeeiiii sejuknya" sambil tangan die tutup kipas dan bersin-bersin).  Lepas siap-siap Baby masok bilik, mak jom g luar, kalau cakap mulut kluar asap.  Jenakalah Baby nie.  Tak nak hampakan Baby, Maz ekot die kluar dan layanje karenah die, so Maz pon cakap-cakap sambil die senyum-senyum dan kate (betol kan apa yang saya cakap".



Kitorang breakfast kat Ranau, tak banyak kedai bukak lagi.  Lepas tu gi Fish Spa lagi sebab masing-masing tak puas main ikan semalam.  Lepas ke Fish Spa kitaorang pergi Sabah Tea Garden, sebelah je.  Tak pegi pon die punye pakej melawat dalam kilang dan tengok proses cammane teh dihasilkan  Kitaorang ronda-ronda je kat kebun teh tu.  Ada satu bahagian bukit yang dinamakan Quailey's Hill dalam kawasan Sabah Tea tu.





Quailey's Hill ni namanya sempena seorang askar yang mati diibunuh di tempat ni.  2428 tentera British dan Australia yang menjadi tawanan perang pihak Jepun di paksa berjalan dari Sandakan ke Ranau, hanya 6 orang yang terselamat.

Lepas tu kitaorang patah balik ke Kundasang, g pulak War Memorial. Kat situ mcm ala-ala kubu perang macam tu.  Ada taman bunga yang sangat cantik, boleh buat tempat meditasi gitu.  Aku cuma heran tengok Baby ngan Abg Long, excited giler nak amek gambar dengan bendera British.  Ramai juga yamg sampai kesini walaupun  kami kat sini tengahari dah, kol 12 tghri.








Dari situ kami bertolak ke Starwberry Hotel, nak tengok kebun strawberry.  Ingatkan cantik macam gambar kat Genting, rupanya kebun persendieian je.  Masok nak tengok kebun strawberry, bayarannya rm1 sorang.  Tapi kat sini tak de can nak perik-petik strawberry ok! ops salah gunting strawberry.  Jadi kite orang beli strawberry segar yang dieorang jual kat lobby.






Lepas tu terus ke Kinabalu Park.  Anak2 macam tak de mood je nak jalan lagi, so kita orang g je kat atas dan ambik gambar lepas tu teruskan perjalanan ke KK.






Sampai kat roundabout nak g Tamparuli, hubby tamya nak singgah tengok jambatan tak.  Ingat kan anak2 surrender sebab nampak dah letih sangat2, rupa2 excited.  Penyudah kami singgah kat pasar tamu di pekan Tamparuli.  Hubby, Abg Long dan Baby g naik jambatan.  Aku kena jaga Wani yang tido nyenyak.




 Balik je kat kereta, masing2 jinjing plastik bag, rupanya die orang sempat shopping ayam panggang.  Hubby cakap wing tu rm1 satu.  Hubby criter yang dari atas jembatan die tengok penduduk local beri ikan makan dan main2 dengan ikan tu, macam kat fish spa katanya.

Sampai kat KK dah agak lewat, cari hotel budget dan kami pon stay kat Tourist Hotel.  Oklah jugak bilik die, ada satu queen bed ngan satu single kita orang gabungkan just ok untuk kami tido dgn selesa.  Lepas mandi, kita orang jalan2 cari makan kat gerai makan seafood kat waterfront.  Apa lagi, it's makan time.






 Ok, ni hari kedua ok, ada lagi 3 hari Maz nak share.  Tapi kita berhenti dulu kat sini, jumpa lagi.

Monday, 15 April 2013

PAMPERED........

Pampered myself this morning with Big Breakfast  from McDonalds.  Sounds funny ...ha?  I really being tempted as this fav fast food restaurant of mine is just a block away from my office......lol. Though I'm sitting here alone, with the awkward view of the busy India Street , I still can enjoy this great breakfast as if I was in the 5 star restaurant....hahaha.  Woke up from the wrong side of bed had given me a scracth to my brain I guessed.


Those who spend most of their shopping spree in India Street, aren't this look peculiar.  India Street at 7.30am, as lonely as a desert.  It will be obsolutely opposite view in the aftenoon.  The street is alive and you can see those with only small table doing some small businesses .......hihihi including the  famous gambir Sarawak.  I do read some of the backpacker blog, those who concern on halal food.  Quite a few of them said it is quite hard to find halal food around Waterfront area.  Ok, along the street you can find  coffee shop with local dishes for breakfast such as roti canai, mee goreng, the authentic MEE KOLOK AND LAKSA SARAWAK! rojak india, nasi lemak, satay, mee jawa  and if the menu, I can list all here but it will make your saliva drooling.....gotcha.
 


La Tanza Cafe, where I got nice satay.  Beef satay, chicken satay but the gravy is not to my taste.  That is why I like my satay without the kuah kacang.  Believe me, you can get delicious dish just next to each other at this area. Or you can have a nice congee (halal) at open air market with rm2.00 per/bowl (we call it kedai pencen).  Ok....just walk around the place and you will not be dissapointed with what you will find......Bye for now.  See you later.......

Sunday, 14 April 2013

IT IS SUNDAY

Was thinkin about part 3 of Kuching to Kundasang, but not in a good flow of ideas on it right now.  So what about sharing my Sunday.  Nothing very interesting, but it is still happening, though.  Hubby has some unfinish business in the offiice.  Went out early, leaving me still tucked in under the blanket.  Plan for jungle trekking cancelled.  Awaken by the sweet meowing from Grey-C, as he need to answer nature call.



Ok, what am I going to do.  Wani isn't home, having sleepout at granny house, so does angah.  Abang Long on morning shift, leaving me and baby.  So breakfast and lunch will only be prepare for both of us.

Not in favour of cooking, just take care of all the mess around the house.  Get the laundry done and hoping for a bright sunny day.  Lunch?  Gerai or ............ Open the kitchen cabinet, ok two cans or sardine.  Baby is not a picky eater neither hard to please in the subject of food.  Just get the rice steamed, get the lid settled and there u are a great lunch..... but I just wont't get enough without something hot.......ok the easiest is sambal tumis.


Hubby came home around 1.30pm.  Asking him either it is ok if we go and fetch Wani from mom house. Then, the sms from angah "Mak, nenek soh beli ikan lumek."  It's the season I guess.  In fish market, quite a lot of ikan lumek worth the price of rm6/kg.  Bought 1 kg for mom, heading to Jln Istana to buy some local cakes for dad.



Arrive at parent's house......mom was not home for she had her Quran class.  Dad was in the bedroom......bid daddy is having a nap.  It's start to rain heavily.  Hubby keep on yawning and end up on the bed......snoring. So no other choice, enjoy the movie Paul followed by Puss in Boots.  Rain stop at about 5pm.......as I made a promise to Wani that we are going for fish feeding,  she keep on nagging me for that.  Ok, hubby lets go fish feeding.





6pm need to rush back home......Baby need to go to tuition class.  Chow for now.  C u later.

Wednesday, 10 April 2013

Kuching To Kundasang Part 2

Hai, kita sbg lagi perjalanan kita, ok. So dari Lawas, jam 8 pagi kami gerak ke Sabah.  Ops lupa nak share, before sampai Lawas kita orang masuk Brunei 2 kali (tumpang lalu je).  Dari Miri masuk Brunei lps tu Limbang (Sarwak) masuk Brunei lagi barulah sampai Lawas. Nilah peta yg hubby kwn aku bagi.  Siap bagi jarak dan tempoh masa perjalanan lagi (tentera mmg detail btl).  Tengokje lah brapa pos imigresen yang kita orang kene lalu dan nak kene cop.




1st day kat Sabah, kita orang sampai ke Kundasang jam 12 tengahari.  Check-in time standard mmg kol 2pm, tapi nasib badan, dia orang bagi je kita orang masuk.  Nilah tempatnya Kundasang Inn.  Sorilah lupa pulak nak ambik gambar dalam bilik.. Kat sini tak da TV dalam bilik, cuma ada kat ruang lobby nye aje.

depan penginapan



dari fb Kundasang Inn
Sewa bilik untuk dua jenis yang kat dlm gambar tu rm100 for peak season/weekend dan rm80 untuk weekdays.  Tapi boleh g kat http://www.kundasanginn.com.my/ untuk update harga bilik die.  Eh eh aku lupa lah, actually 1st destination kitaorang rumah terbalik http://www.theborneopost.com/2012/03/11/upside-down-house-in-records-book/ Nak masuk kerumah terbalik ni bayaran dia rm10 untuk dewasa dan rm 3 kalau tak silap untuk kanak-kanak.




Tapi sori yek, tak boleh ambik gambar kat dalam rumah tu.  Hubby yang minat sangat tengok rumah terbalik ni.  Sampaikan guide yang bawak kita org masuk rumah tu kene tunggu die sorang je tak kluar2.  Sebab die orang bawak masuk dalam rumah ni ikut kumpulan.  Setiap kumpulan 5-8 orang je.  Semua benda kat dalam rumah ni terbalik.  Tak pe gambar kat bawah ni boleh lah bagi hint sikit.  Ni pon aku ambik gambar dari fb Kundasang Inn.


Aku rase ni pekerja kat rumah tu bersihkan peraabot yang terbalik tu.  Ko bayangkan semua perabot yang kat atas tu adalah kat siling rumah.  Mana sampainya nak sentuh siling rmh cam tu je, nak2 kene panjat tangga wei.  Keluar dari situ Hubby kate die rasa macam mabok, sebab tak dapat nak adapt dengan situasi kat dlam rumah tu....Ade ke!!!!!!

K, kite sambung balik bab lepas check-in.  Lunch kite orang makan kat Ranau.  Kebetulan pulak kat kedai kita orang makan tu yang buat nasi ayam nye orang Sarawak.  Lepas tu terus aje ke Poring Hot Spring.  Kita orang memang dah tulis dan rancang awal tempat2 yang nak di lawati sebab boleh jimatkan masa.  Poring Hot Spring adalah taman Negara Air Panas semulajadi kat sini.  Berendam kat sini , katanya boleh merawat berbagai penyakit.  Fee masuknya hanya rm3 seorang.  



Kat sini punca air panasnye.  Seronok betul dua beranak merendam kaki.  Aku je yang tak buat byk aktiviti kat sine, tiada rendaman ataupun mandi-mandian.  Sebab kenapa tak join rendam kaki?  1.  Aku sibuk layan Wani mandi....Dan sebab yang paling utama ialah  AKU GELI BEB.  Bayangkan berapa kaki yang dok kongsi kolam yang sama dan rendam kat dalam tu....eeeewwww!  Ni pulak aksi Wani



Kat sini juga ada taman rama2 dan jungle trekking, juga ada lodge penginapan.  So lepas Wani puas mandi, kemas2 kita orang pergi pulak satu tempat yang anak2 aku enjoy betul2.




Yes, Fish Spa......lagi sekali tak banyak aktiviti yang aku boleh buat kat sini.....geli.  Aku tak tahan bila ikan2 tu main 2 kat kaki..   Rasa macam sesuatu yang licin dan sejuk gi jamah2 kaki.  Kat sini, kita orang sampai kol 5 lebih, sepatutnya tempat ni tutup dah, tapi kata pekrjanya tak apalah, sebab datang dari jauh.  Sekali sesi spa untuk 15 minit.  Eheheh tak percuma, ok.  Kena bayar rm5 untuk dewasa dan rm3 untuk kanak2.  Yang seronoknya kat kebanyakan tempat yang aku pergi di sini, dia orang letaak dewasa as 17 taun ke atas, so abang long pon under kategori kanak2.....sampai abang long kate....huhuhu.  Fish Spa ni letaknya kat Kpg Luanti, bersebelahan dengan Sabah Tea.  Sebab hari dah senja jadi kita orang terus je back to Ranau dan took our dinner.  Then straight back to the Inn.  On the way dari Ranau ke Kundasang, dah gelap sikit dan yang paling tak selesa ialah memandu dalam kabus.  Jarak penglihatan terhad.  Sampai kat bilik, masing2   macam takut je nak mandi sebab masa basuh tangan kat sink, fulamak airnye sejuk mcm air batu.

pagi di Kundasang

8 am




Baby paling lucu, suka tengok dia gelak tengok bila bercakap keluar asap

Tu jelah perjalan di hari pertama, next aku akan criter hari kedua di Sabah K. Jumpa lagi. (ps Emily Esther dah nak balik Sabah ujung bulan ni...huhuhu)