Sunday 21 September 2014

NASIK ARUK DENGAN TELOR GORENG

Assalamualaikum semua, apa habar kitak semua.  Aritok kamek mok share resepi ninek kamek, tapi sik brapa nak ori lah, kamek ada molah sikit beda dari ninek kamek.....ekot lior nembiak.  Mun di Kuching tok nak femos menu nasik aruk tok.  Bes oi mun kei minum pagi ari.....kenak gik ngan kopi O kaw.....fuhh nang cun.

Sejarah nasik aruk ninek kamek tok, menu wajib tiap pagi.  Ninek kamek diam di kampung nelayan, tepi laut koh.  Tiap ari cdak empuan tok pegi kelaut, bukannya di tengah laut, maksud ke laut ya turun ke pantei.  Tapi sidak akan ngipak aek dolok, besanya sidak turun masa aek kerin, surut maksudnya.  Pa di polah sidak? Cdaknya ngambal, ngambik kepah, ngambik koyong, ngambik engkubar.......macam macam lagiklah kei makan tiap ari.  Dolok kampung ninek kamek sik dapat kei darat, mun nak ke kampong atau mun sidak nak ke Kuching, makei ekspres aek.  Makan masa juak dalam 3-ke 3  jam setengah.  Jadi sidak bergantung dengan hasil lautan dan sayor sayor kampong jak.....Jangan di heran, bawang pun sik banyak di jual koh.

Makanya sidak minum pagi makan berat sikit, kedak resepi aritok, Nasik Aruk Ngan Telor Goreng.

Bahan kei Nasik Aruk

Nasik sejok nok lebih malam tadik dalam semangkok 
Tok nok ditambah kamek kei rasa, mun ninek tolen nasik ngan garam jak aruk ngan minyak sikit jak.

Bawang bakong setengah igek dihiris ngan pusuk ujung genggam.  Garam ngan sikit aji.  Minyak makan sesuduk jak o.

Caranya

Panaskan minyak, aruk dak bawang ngan pusuk sampei pusuk tang kunin jak,

 kak ya masukkan nasik, garam ngan aji.  Arukkan makei api slow dalam 5-10 minit,  baruklah nasik ya tang serin jak.  Adoh nang nyaman.


Pa kei puan nya, telor goreng.  Resepi tok pun kamek tambah sia sikit.  Ninek telor ngkah garam goreng.

Kamek ngkah bawang bakong jak ngan garam, pi stail masaknya lain sikit dari ninek.

Panaskan kuali sampei berasap, engkah sikit minyak dan tandah api masuk dalamnya

  Tuangkan telor tek, kelak kitak orang nangga sisinya udah kedak kerupin tang itam kunin jak nak,

kocakkan telor ya tek, tambah kitak orang minyak sikit kak ya rah tepi tepi kualiya.  Tandah kejap sampei tang ada bau nak angus, baruk di balit.


Coba jak encerik, doh nak nang nyaman.....so taglinenya 'ko ada?".

No comments:

Post a Comment