Thursday 12 June 2014

PUDING TRIFLE KEK APPOLLO

Assalamualaikum, malam semalam sempat siapkan dua bekas puding trifle.  Kali ni memang rasa sangat mudah buat puding ni.  Memandangkan ramai yang like kat fb, jadi saya sengaja share kan resepinya.  Saya harap bolehlah semua yang like tu mencuba untuk membuatnya ya.

Langkah pertama
Susun kek Appollo dalam bekas.  Saya guna Eroll Appollo perisa pandan.


Langkah kedua
Lapiskan kastad atasnya
Bahan untuk kastad 4 sudu besar tepung kastad, 1 tin susu cair, 1 tin susu air kacau hingga tepung semua sebati.  Masak hingga pekat dan masukkan  4-6 susu besar gula ikut manis yang di suka.  Bila pekat bolehlah dituang keatas kek tadi.



Langkah ketiga
Tapiskan 1 tin buah-buahan koktail dan taburkan atas lapisan kastad tadi setelah lapisan kastad sedikit sejuk dan keras bahagian atasnya.


Langkah keempat
1 kotak jelly nona perasa strawberry dimasak ikut panduan di belakang kotak, kemudian tuang perlahan lahan diatas lapis koktel tadi.

Langkah kelima
Sejukkan.  Siap untuk dihidang.
Kalau suka bolehlah letak topping whipped cream dan buah buahan segar seperti anggur dan strawberry.  Saya berkeinginan nak buat jelly berperasa buah kuini, mungkin nanti.  Wassalam.

No comments:

Post a Comment