Sunday 28 July 2013

SERUNDING IKAN

Ni yg aku buat first ari tu.  Selalu aku buat serunding daging je.  Bila dapat serunding ikan free, kwn kasi, aku cedok je resepi serunding daging bagi je kat si ikan.


Aku guna sekor sardin ni, agaknya lebih kuang 1/2 kg kot, sbb tauke tu ckp rm4. sekg rm 7.50.(Tak spt nak tgk penimbang, org bkn main ramai.
Siang, cuci bersih, boh air, garam dan asam keping.
Dah masak, ambik isik je dan aku blender je ngan air rebusan tadi (keja malas).
15 tangkai cili kering
15ulas bawang merah/ kecil
5 ulas bawang putih
kunyit 1 inci
halia 2 inci
serai 3 batang
ko blender semua sampai jadi pes.  Aku ade jugak terfikir nak letak ketumba ngan jintan macam wat serunding daging...aaahhh lecehlah.

panaskan kuali, mauk minyak masak tumis bhn kisar tadi sampai naik bau, masuk ikan boh perasa garam ngan gula.
Masukkan santan 3 cawan, santan pekat ye! aku guna 1/2 kilo kelapa parut.....dan cawan aku guna tu lbh kurang 180ml je kot.

Biarle kat dapor sampai kering, jgn lupa sekali sekali gi kacau, takut hangit.

Nak tau kenapa aku kene buat serunding ni?  Nak cukupkan inti mini popia yg adik2 aku tempah.......hihihi kadi harga borong je!

No comments:

Post a Comment